YOGA vakanties in Portugal Email: info@quintadavalada.com   ☏+316-55358845
      DutchEnglish

26 jun

Kan ik iets doen? Deze vraag krijgen wij keer op keer na de bosbranden van afgelopen weken die Figueiró dos Vinhos en ook ons gebied troffen…

Het is (alweer) meer dan een week geleden dat de ongelooflijke branden uitbraken in Midden Portugal. Wat een beelden, wat een drama, het is de allereerste brand die wij hebben meegemaakt. Pfff, dit zullen we nooit vergeten. Dat kan niet, maar mag ook niet. Wij weten dat het gevaar van bosbranden in Portugal heel reëel is en dat we erop voorbereid moeten zijn. Maar om het mee te maken is echt iets anders dan erop voorbereid zijn. 

In deze blog wil ik terugblikken en vooruitkijken maar ook mijn verhaal delen.

Wij wonen nu bijna acht maanden in dit mooie gedeelte van Portugal en hebben dag en nacht gewerkt om de deuren van ons huis, Quinta da Valada te kunnen openen op 1 juni jongstleden. We hebben acht maanden aan een stuk door verbouwd, gebouwd, de tuin veranderd, de taal geleerd, een nieuw leven en een nieuw ritme opgebouwd. Veel vrienden en vrijwilligers hebben ons gesteund en geholpen zodat onze droom uit kon komen. We hebben het huis omgetoverd tot een B&B waar ook yogalessen gegeven worden en we bieden elke maand een compleet verzorgde yogaweek.

In Nederland hebben we alles achtergelaten. We hadden allebei een eigen bedrijf en wilden onze gezamenlijke droom vormgeven. Stoppen met dromen, het echt gaan doen. En dat hebben we gedaan.

Natuurlijk gingen er allerlei vragen door ons heen: zouden er wel genoeg gasten komen? Kan iedereen ons aanbod goed vinden tussen al die anderen die ook yogaweken aanbieden in Portugal. En toch hebben we geen moment getwijfeld en zijn er volledig voor gegaan.

Onze deuren werden inderdaad volgens plan op 1 juni geopend en alles was op tijd klaar en de verf was net droog… Wat waren we trots, moe en voldaan, maar vooral we waren klaar om onze eerste gasten te ontvangen!

Onze gasten waren super enthousiast en zij voelden zich snel thuis bij ons. Ze kookten zelfs een avond voor mij (Lia) en de vrijwilliger die er op dat moment was. Het gebeurde spontaan en is precies wat we voor ogen hebben. Dat ons huis een plek is waar iedereen zich thuis voelt en gewoon de keukenkastjes kan opentrekken.

Ineens na het eten sloeg het weer om. Het begon vreselijk te waaien, het leek wel een tornado, het was heel raar. De lucht werd anders, alles voelde en rook anders. We kregen het advies om waterslangen om het huis te leggen, dat deden we. Opeens zagen we vuur aan de overkant, het brandde in een perfecte mooie cirkel… Was dit bewust aangestoken door mensen, als een tegenvuur? Het vuur kwam snel dichterbij, we hebben wat spullen gepakt en zijn vertrokken. Onze vrijwilliger Dwayne en mijn gasten Monique, Tom en kleine Tobias. We stapten in de auto en reden weg. Om de hoek stond alles in brand, dat hadden we nog niet gezien. Het vuur was dus dichterbij dan we dachten, de vlammen waren hoog…heel erg hoog!
Er stonden mensen met emmers, tuinslangen. We reden twee kilometer naar andere Nederlanders die op een berg wonen. Daar zaten we veilig. De hele nacht hebben we over het dal gekeken en het leek net niet echt, het was als in een film. Het was afschuwelijk. Alles brandde en ontplofte, ook in de buurt van ons huis. Ik heb gejankt, dacht dat we alles kwijt waren.

Rond 3 uur ‘s nachts leek het rustiger en ben ik samen met iemand gaan kijken bij ons huis. Ook dit was een heel avontuur en bloed gevaarlijk (achteraf). Overal vlammen. Toch wilde ik kijken of het huis er nog was. Overal waar we keken was het kaal, rood van brand of zwart verbrand. Van veraf zagen we ons huis. Alle bomen waren weg maar ons huis stond er nog! Ongeloofelijk! We hebben even snel gekeken en zagen dat het beneden in ons bos goed brandde. Wegwezen dus. En hopen op het beste…

De volgende dag zijn we teruggegaan. Het was spannend, er was rook en mist, het leek wel een oorlogsgebied. Maar met ons huis was niks aan de hand en met onze tuin ook niet. De terrassen zijn afgebrand en ja er is schade maar dat is niet te benoemen als je de rest om je heen ziet. Mijn god wat hebben we een geluk gehad! Heel veel geluk! Bij onze buurman is alles weg en bij ons hekje is het vuur gestopt, heel bizar eigenlijk. Onder de aanhanger die aan de rand van onze tuin staat heeft het gebrand en de boom waar de aanhanger onder stond is ook geraakt door het vuur. Maar de aanhanger heeft niks. Het is niet te beschrijven en we komen heeel heeel heeel goed weg! Marijn was 1 dag voor de brand vertrokken naar Nederland. Hij was machteloos. Ik was blij dat hij veilig was, maar het was ook heftig omdat we niet samen waren. Onze gasten zijn naar Lissabon gegaan. Iedereen was veilig.

Zondagmiddag is het vuur weer opgelaaid en werd het opnieuw spannend. De rook was verschrikkelijk en ik was bang dat we ingesloten zouden worden. Ik ben vertrokken en de vrijwilliger voelde zich veilig genoeg. Hij hield de wacht bij ons huis met water. Wat een held. Ik heb de meeste vreselijke verhalen gehoord. Sara een lieve Portugese jonge yogadocente is omgekomen en iedereen kent wel iemand die is omgekomen of in het ziekenhuis ligt.

De dagen daarna vlogen voorbij, het waren nachten van waken en blussen in de tuin. De rook ruik je nog steeds en het smeult hier en daar nog.

We proberen weer in ons ritme te komen, de draad weer op te pakken. Wij mogen niet klagen! Wij hebben nog steeds een uitzicht dat onbeschrijfelijk mooi is. Alles is veilig, de lucht is weer schoon en ja onze tuin is nog groen! Onze nieuwe accommodaties staan klaar voor jouw. 

Gisteren werden wij blij verrast door een boeking. We hebben een gat in de lucht gesprongen. Wij geven onze droom niet zomaar op, maar we kunnen niet bestaan als er geen gasten komen.

We zijn overspoeld door tig Whatsappjes, Facebook berichtjes, iedereen met de vraag, kan ik iets doen? En ja, jij kunt iets voor ons doen!

Portugal is prachtig! De Portugezen zijn zo lief en behulpzaam. We gaan door, we moeten samen kracht uitstralen, we moeten onze omgeving helpen, dat is dan ook mijn vraag. Heb jij nog geen vakantieplannen, denk dan eens aan midden Portugal. Wat dacht je van verblijven op Quinta da Valada en lekker eten op de beste plek van Figueiró dos Vinhos, bij Liedewij en Jolein, onze Nederlandse ‘buren’ die heel veel zijn kwijtgeraakt door de brand en die echt wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Gelukkig hebben zij hun keuken en gezellige terras nog zodat Liedewij haar passie kan uitvoeren, koken. Bezoek Coimbra, de universiteitsstad. Met zijn geweldige kleine straatjes, oude gebouwen en mooie botanische tuin. Ook mag een bezoek aan het kleinste theehuisje van Portugal niet ontbreken, bij Tiny Tea House, ‘savonds eten bij Marije van Passeite. Vlieg je op Lissabon, neem dan daar de tijd om de stad te verkennen met Stephanie van Thuis in Lissabon.

Wellicht heb jij altijd excuses om niet op vakantie te gaan, heb je gewoon een duwtje in je rug nodig. Nou, bij deze! Wij kunnen jouw steun heel erg hard gebruiken! Heb je altijd al op yogavakantie willen gaan maar daar nooit de tijd voor genomen? Bekijk dan ons aanbod en boek. De eerste yogaweek begint op 12 juli.

Maak zoveel mogelijk mensen enthousiast en vertel hen over onze Quinta, onze droom waarvoor wij alles in Nederland achter ons hebben gelaten. Vertel ze over de plek, ons enthousiasme en vooral dat wij doorgaan!
Wij bieden je een top vakantie omdat je het waard bent. En omdat wij het heel erg fijn vinden om jou te ontzorgen en een fantastische vakantie te bieden op een bijzondere plek.

Liefs Lia en Marijn, hopelijk tot snel!

Voor als je ons niet kent en als je wilt weten hoe wij in Portugal zijn beland en wil je lezen over onze avonturen, lees dan hier verder.

Comments on Facebook

DutchEnglish