Bed & Breakfast in Figueiró dos Vinhos
      DutchEnglish

9 Nov

365 dagen later

Wauw al meer dan een jaar zijn wij hier in Portugal! (onze camper trip niet meegerekend)

Wat kan er veel gebeuren en wat hebben we veel gedaan en geleerd! Vorig jaar was onze vrachtwagen vol met spullen onderweg. Sabine en Jeroen weten er alles van. De eerste nachten waren gruwelijk koud in het huis, al jaren was er geen verwarming meer aan geweest en wat was het vochtig in huis. 

Nu zitten we er warmpjes bij. Een mega houtkachel zorgt ervoor dat het hele huis voorzien is van centrale verwarming en het douchewater wordt verwarmd door de zon. Niks koud douche en in een klam bedje kruipen. Nee, heerlijk een warme douche en dan hup lekker het bedje in. Lekker zacht matrasje, de kamers die allemaal geverfd zijn, nieuwe kozijnen hebben en volledig sfeervol zijn aangekleed.
Ook hebben we een luxe appartement en een studio met een waanzinnige badkamer gerealiseerd.

Waar we vorig jaar nog nauwelijks Portugees spraken konden we vandaag met de mannen van de Vodafone toch een behoorlijk gesprekje houden, belangrijkste, we begrepen elkaar ook nog!

Ook stond er een jaar geleden een huurauto voor de deur, was er niks van een moestuin te vinden, was het zwembad zo lek als een zeef en deed het 1 van de 4 wc’s. Om maar wat te noemen.

De papieren tekenen van het huis zou gebeuren op dinsdag 8 november 2017, dat is gebeurd op 20 december 2017! Geloof me, ‘Ik Vertek’ had van ons een hele leuke uitzending kunnen maken. Hoe kunnen deze jonge Brabanders nou zo goed gelovig zijn… hoe moet dat nu met alle spullen die 10 november arriveren en en en..

De tuin is volledig aangepakt en daar zijn meer dan honderden uren in gewerkt. Alles wat je ziet bij ons is geverfd, veranderd, betegeld, omgewoeld, afgebroken en weer opgebouwd. Echt ongelofelijk wat er hier op Quinta da Valada is gebeurd in 365 dagen tijd.

1 juni was onze streefdatum om open te gaan en gasten te ontvangen, we kregen boekingen en dat was geweldig! Dat mensen in ons geloofden en vertrouwen hadden. Super super super! Daardoor nog harder werken, nog meer knallen en nog meer gas geven. Gewoon doen, tanden op elkaar en tot zweet in je bilnaad werken.

De eerste gasten kwamen en waren helemaal happy, wat fijn. Maar toen…gebeurde er een ramp… 17 juni 2017 werden wij en 40.000 hectare in centraal Portugal getroffen door een verschrikkelijk brand met meer dan 64 doden. Het was een ramp! Getroffen recht in ons hart, op alle fronten. Je wereld stort in na zo hard gewerkt te hebben. En nu….

Het werd zwart, letterlijk en figuurlijk. In ons hoofd, op de plaatjes en in het echt. Verdriet, woede, angst en zoveel dingen die niet onder woorden te brengen zijn. Dit bestaat niet, dat je alles in Nederland op zegt en achterlaat en keihard je droom achterna gaat en dan deze immens grote tegenslag krijgt. Het kan wel, de vraag is: Hoe ga je er mee om?

Doorpakken en verder gaan. Dat hebben we gedaan. Met vele tranen en heel veel angst. Angst dat gasten weg bleven, angst dat het weer gebeurd, angst dat ons hele droom in duigen zou vallen.

We kregen geen annuleringen, er kwamen zelfs boekingen bij. De eerste gasten na de brand kwamen en ook de yogaweek vlak na de brand ging door. Mensen waren nog steeds positief! Het bleek wel dat wij op een mooie plek woonde, wij wisten het wel al maar joh, wat wordt je dan onzeker. Boekingen bleven komen, voor de B&B maar ook voor de yogaweken. Wauw, onze droom werd werkelijkheid. Steeds meer kregen wij het besef dat we door het oog van de naald waren gekropen en dus moe(s)ten we terug knokken. Gaan! Zoals we al die tijd hebben gedaan, hup het karretje weer op de rails en die achtbaan in.

De gasten kwamen en gingen. Ze volgde yogalessen en kregen heerlijke massages. Mensen genoten bij het zwembad of in de hangmat. De rondleidingen in de ‘ botanische’ tuin waren een groot succes. Onze tuin is een paradijs werd meerdere malen aan ons verteld. Wij begonnen meer en meer te stralen. Ja daarom zijn wij gevallen voor deze geweldige plek! Met meer dan 40 soorten fruit en noten bomen is het toch ook het paradijs. Nog niet te spreken over de moestuin die zo ontzettend goed is aangelegd en waar we de hele zomer (en nog) uit eten. Wat een rijkdom.

Het zwembad draait op volle toeren en alle wc’s doen het natuurlijk. Het geweldige yogaplatform is gerealiseerd, de vergunningen zijn allemaal rond, overal zijn trapjes aangelegd, alles is geschilderd, verbouwd en veranderd. Ach eigenlijk te veel om op te noemen.

Laten we wel wezen. Marijn en ik hadden dit NOOIT alleen kunnen doen. Alle hulp van familie, vele vrienden en heel veel vrijwilligers is zo hard nodig geweest. Vele zijn zelfs meerdere malen hier geweest in 1 jaar. Zonder al die hulp was het ons niet gelukt.

Laten we ook zeker onze gasten bedanken, want zonder hen was het helemaal niks geworden. Zij hadden vertrouwen en wij hebben ze dat gegeven. Wij hebben ze verzorgd, vertroeteld en terug naar de natuur gebracht. Zij hebben weer op kunnen laden om weer terug naar huis te gaan. Zij hebben ons vertrouwen gegeven om door te gaan. Om niet op te geven, om van deze prachtplek nog iets veel mooiers te maken dan het al is.

Dank u dank u dank u, Namasté, ik buig voor jouw. Wij buigen voor jullie. Wij zijn dankbaar, echt heel erg.

Samen genieten wij nu van het laagseizoen en de herfst. De zon schijnt nog heerlijk en de temperatuur is vlot 25gr. Wij genieten samen, wij zijn trots op elkaar. Na zo een heftige tijd, vele ups en downs, zijn wij samen sterk. Wij zijn klaar om verder te gaan, te bouwen aan een nieuw seizoen.

Hopelijk tot snel,
Liefs Marijn en Lia

Comments on Facebook

DutchEnglish